Blog

DDR5 – tot ce știm despre noua generație de memorie RAM

Noua generație de memorie RAM poate ajunge în calculatoarele noastre până la sfârșitul anului 2021

În lumea componentelor hardware am trecut prin mai multe generații de plăci video sau procesoare, dar continuăm să avem parte de aceeași memorie RAM de aproape șapte ani. Din fericire, modulele DDR5 sunt foarte aproape, producția acestora este în plină desfășurare și producători importanți precum Corsair vorbesc deja de noul standard.

Alegerea memoriei nu este probabil cel mai interesant subiect pentru viitoarele cumpărături hardware, dar trebuie să aveți în vedere că potențialul creșterii de performanță e aproape dublu în comparație cu generația precedentă, DDR4.

DDR5 poate gestiona și capacități de până la 128 gb per slot DIMM. Desigur, modulele vor trebui utilizate cu o placă de bază performantă atunci când acestea vor fi lansate, spre finalul acestui an.

Data de lansare a procesoarelor Intel din generația Alder Lake este stabilită pentru finalul acestui an, ceea ce înseamnă că Intel va fi primul care va adopta acest standard.

Procesoarele AMD din generația Zen 4 vor fi lansate in 2022, ceea ce înseamnă că nici fanii AMD nu vor avea de așteptat foarte mult.

Iată tot ce știm până acum despre DDR5:

  • Dată lansare DDR5

Modulele de memorie DDR5 vor putea fi găsite în magazin odată cu lansarea procesoarelor Intel Alder Lake-S, la sfârșitul acestui an.

În tabăra cealaltă procesoarele Zen 3+ de la AMD nu vor accepta memorii DDR5. Utilizatorii AMD vor avea de așteptat generația Zen 4, care va ajunge pe rafturi în 2022.

  • Performanță DDR5

DDR5 aduce unele îmbunătățiri față de standardul anterior. De exemplu, capacitatea maximă a unui modul de memorie era de 32 de GB pentru un stick DDR4 DIMM. Această capacitate va crește în cazul DDR5 la un potențial de 128 GB pe modul. Este nevoie însă ca dezvoltatorii de programe și jocuri să pregătească softul pentru a beneficia de această capacitate suplimentară.

Frecvența de bază a DDR5 va începe de la 4.800 MHz, mai mare decât multe overclokinguri extreme de pe DDR4.

  • Preț DDR5

Costurile pentru cei care vor dori să adopte primii noul standard de memorie vor fi probabil destul de ridicate. Așa s-a întâmplat la lansarea precedentei generații DDR4.

Nu vă grăbiți să renunțați la memoriile DDR4, așteptați să cumpărați memorii DDR5 doar când prețurile acestora se vor stabiliza.

  • Compatibilitate DDR5

Se pare că nu toate noile platforme Alder Lake vor implementa suport pentru DDR5, producătorii plăcilor de bază intenționează să creeze plăci de bază care vor rula ambele generații de memorie, DDR5 sau DDR4.

În cazul AMD, standardul DDR 5 va ajunge pe platformele acestora din 2022 încolo, deoarece Zen 3+ nu va accepta viitorul standard de memorie.

Așadar, nu mai avem foarte mult de așteptat până la lansarea unei noi generații de memorii RAM, însă aceasta va veni cu prețuri pierate, așa că nu avem de ce să renunțăm prea repede la bătrânele DDR4 din computerele noastre.

INFO UTIL

PRODUSE RECOMANDATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *