Blog

Cum să alegi cel mai bun cuptor cu microunde?

cuptor-cu-microunde-ieftin-pareri-incorporabil

Cuptorul cu microunde este unul dintre aparatele esențiale din bucătăria noastră. Este un aparat ușor de utilizat, încălzirea mâncării devine foarte rapidă, tot cuptorul cu microunde vă sare în ajutor când trebuie să dezghețați rapid ceva, iar unele aparate au chiar funcții smart de programare.

Înainte de a cumpăra un cuptor cu microunde trebuie să știi care sunt funcțiile de care aveți nevoie, care este puterea minimă pe care cuptorul trebuie să o aibă, care este capacitatea potrivită sau care sunt dimensiunile aparatului astfel încât acesta să aibă loc printre celelalte electrocasnice din bucătărie.

Un cuptor cu microunde, cu sau fără funcția grill (grătar), vine în completarea cuptorului tradițional, uneori reușind chiar să îl înlocuiască pe acesta.

Cum alegem un cuptor cu microunde bun?

În primul rând trebuie să vă dați seama la ce-l veți folosi. Dacă doriți doar să reîncălziți mâncarea pe care o păstrați la rece, atunci vă trebuie un cuptor cu microunde simplu, clasic, fără funcții speciale. În acest caz alegerea e ușoară: căutați un cuptor cu microunde cu o capacitate potrivită, îl alegeți pe cel cu un preț mai mic și asta e tot. Vă puteți încălzi mâncarea ușor și repede.

Lucrurile se complică însă dacă doriți funcții mai complexe ale cuptorului cu microunde: dezghețare, grill (grătar), programare.

Toate modelele sunt echipate cu cronometru care vă permite să programați timpul de încălzire, însă dacă vreți mai multă precizie e bine să vă orientați către un cuptor cu microunde care are afișaj electronic. Modele de mai avansate vă ajută să calculați timpul perfect de gătire / încălzire în funcție de greutatea și tipul fiecărei mâncări.

Avantajul funcției grill (grătar)

Cuptorul cu microunde care are această funcție vă va permite să preparați alimente exact ca în cazul unui grătar clasic. Acestea vor fi rumenite, ceea ce nu este posibil în cazul unui cuptor cu microunde clasic, convențional și mai ieftin, pentru că acesta doar va reuși să înmoaie alimentele.

Un cuptor cu microunde cu funcția grill (grătar) vă poate ajuta să gătiți pizza, plăcinte sau alte feluri de mâncare crocante.

De ce este mai bun un cuptor cu microunde decât cuptorul clasic:

 • nu este nevoie de preîncălzire. Cuptorul obișnuit este nevoie să fie preîncălzit pentru a atinge o anume temperatură, pe când cuptorul cu microunde trece direct la încălzirea alimentelor.
 • economie de energie. Cuptorul cu microunde consumă doar curent electric pentru câteva minute, față de cuptorul clasic care are nevoie de perioadă lungă pentru a atinge o temperatură înaltă.
 • economie de spațiu. Un cuptor cu microunde este ideal pentru o bucătărie mică, acolo unde nu este loc pentru un cuptor clasic de dimensiuni mari.
 • ușurință în folosire. Funcțiile aparatului sunt foarte clare iar aparatul este foarte ușor de folosit. Este însă necesar să citiți manualul pentru a afla totul despre funcțiile cuptorului cu microunde pe care l-ați cumpărat.

Capacitatea cuptorului cu microunde

Nu toate vasele au loc în cuptorul cu microunde, de aceea capacitatea acestuia e foarte importantă, de capacitate depinde dimensiunea vaselor pe care le veți putea băga în cuptorul cu microunde.

< 20 litri – destul de mic dar potrivit pentru persoane singure sau care încălzesc o singură porție de mâncare.

< 23 litri – dimensiune potrivită pentru persoane singure sau cupluri.

< 28 litri – suficient de mare pentru o familie de patru persoane și pentru vase de dimensiuni normale

> 30 litri – volum suficient pentru a nu îți face griji cu privire la vasele sau farfuriile pe care trebuie să le bagi în cuptorul cu microunde.
cuptor-cu-microunde-gatit-incalzit-dezghetat

Cum folosiți corect cuptorul cu microunde

Prima recomandare se referă la tipurile de recipiente (vase, farfurii, căni) pe care poți să le așezi în interiorul cuptorului cu microunde pentru încălzire. Aceste recipiente nu trebuie să conțină în niciun caz metal (oțel, aluminiu, oțel inoxidabil, fier, cupru etc).

Motivul este simplu. Microundele reacționează cu materialele metalice creând un câmp magnetic care ar putea genera scântei și arcuri electrice între obiectul metalic și pereții cuptorului cu microunde. Există astfel un pericol real de electrocutare, incendiu sau chiar explozie a cuptorului cu microunde.

Este potrivit să folosiți recipiente din plastic gros sau materiale dure (porțelan, sticlă,  gresie etc.) care sunt rezistente la căldură și nu sunt afectate de efectele microundelor.

A doua recomandare vă ajută să limitați riscul de stropire în interiorul cuptorului și vă ajută ca mâncarea încălzită să nu ajungă uscată. Pentru asta trebuie să acoperiți întotdeauna farfuriile sau vasele pe care le încălziți în cuptorul cu microunde cu un capac de plastic, o farfurie sau chiar o simplă hârtie de copt. Este un gest simplu care te ajută să îți păstrezi mâncarea cât se poate de zemoasă, nu uscată, și te protejează de curățarea cuptorului la fiecare folosire.

Cum întreținem cuptorul cu microunde

Întreținerea cuptorului cu microunde, curățarea acestuia, nu e deloc o treabă atât de complicată cum pare.

Este adevărat că de multe ori cuptorul cu microunde, fiind atât de ușor de utilizat, rapid și eficient, devine adesea principalul aparat de gătit pentru multe persoane, în special pentru cei singuri sau pentru cuplurile tinere. Și ca orice aparat de uz casnic pe care îl folosim foarte des sau chiar zilnic, este necesar să îl întreținem bine pentru a garanta o durată de viață cât mai lungă și menține performanța și funcțiile.

Dacă veți avea grijă să acoperiți mâncarea de fiecare dată când o încălziți, atunci nu va fi nevoie să curățați interiorul cuptorului cu microunde de prea multe ori. Recomandarea este de cel puțin o dată pe lună.
cuptor-microunde-incorporabil-gorenje-grill-programabil

Mod de curățare:

 • stoarceți o lămâie într-un vas cu apă și puneți vasul în interiorul cuptorului cu microunde.
 • încălziți timp de 10 minute la putere maximă. Aburi din apa cu lămâie vor ajunge pe interiorul cuptorului cu microunde.
 • așteptați cinci minute.
 • deschideți, scoateți vasul cu apă fierbinte (grijă să nu vă ardeți) și apoi treceți o cârpă umedă peste interiorul cuptorului cu microunde.
 • scoateți vasul rotativ și alte părți care se pot detașa și spălați-le.
 • clătiți tavă cu apă fierbinte, apoi uscați-o și puneți-o corect înapoi în aparat.
 • cuptorul cu microunde este din nou curat, mirosurile și urmele folosirilor anterioare au fost îndepărtate. Cuptorul cu microunde poate fi folosit acum din nou pentru o perioadă lungă.

Mulți spun despre cuptorul cu microunde că este un aparat indispensabil. Putem trăi fără un cuptor cu microunde în bucătărie, dar este și foarte adevărat că acesta reușește să ne câștige timp, fiind un aparat eficient și ușor de folosit. În plus, după cum puteți vedea din recomandările noastre de mai jos, prețurile extrem de accesibile transformă cuptorul cu microunde într-un aparat la îndemâna oricui, indiferent de buget.

inpriza.ro

1 - Cuptor cu microunde Samsung MS23F301TAS, 23L, 800W, Auo cook, afișaj digital, interior ceramic, timer, child lock, argintiu

Acest model de cuptor cu microunde are 20 de moduri presetate de gătit. Este unul dintre cele mai elegante cuptoare cu microunde de la Samsung, ușa cuptorului este realizată din sticlă neagră, are un mâner metalic argintiu, iar afișajul este albastru și ușor de citit. În plus, interiorul acestui cuptor este ceramic. Asta înseamnă că este mai ușor de curățat, nu se zgârie și nu se decolorează în timp. Interiorul cuptorului cu microunde este certificat cu o protecție antibacteriană 99,9%.

Dacă sunteți îngrijorați de consumul de energie electrică al cuptorului atunci când nu gătiți, cei de la Samsung oferă un mod ECO, energia electrică utilizată fiind minimă. În felul acesta reduceți factura de electricitate.

Distribuția microundelor în interiorul cuptorului se face prin intermediul a 3 orificii, în felul acesta căldura este distribuită uniform și riguros iar alimentele sunt încălzite la fel pe toată suprafața.

Acest de este un cuptor cu microunde suficient de încăpător pentru toată familia, are programe predefinite de dezghețare, gătit carne, pește sau legume. Are o greutate de 12 kg și un consum de 1.15kW.

inpriza.ro

2 - Cuptor cu microunde Gorenje MO17E1W, putere 700W, funcție decongelare, alb

Un cuptor cu microunde al cărui principal atu este prețul redus.

Are o capacitate de 17 L, materialul pe interior este email.

Panoul de comandă este mecanic, nu digital precum la modelele ceva mai scumpe, însă aparatul are toate funcțiile necesare unui gătit rapid și de calitate.

Cântărește 11 kg, are o putere de 700W și cinci trepte de putere.

inpriza.ro

3 - Cuptor cu microunde Daewoo KOR-91RBW, 23L, 900W, Grill 1000W, control digital, display led, 10 programe, funcție ceas, program popcorn, semnal sonor, alb

Cuptorul cu microunde al producătorului Daewoo are o putere suficientă de 900W. Poate astfel să scurteze timpul de gătire fără ca acest lucru să afecteze performanța sau rezultatul final.

Și capacitatea acestuia este una mai mare decât la cuptoarele obișnuite. Cuptorul are o capacitate de 23L și în interior încape un vas cu un diametru de până la 28 de cm.

Pentru a ușura și mai mult procesul de încălzire sau cel de gătire, aparatul are zece meniuri prestabilite alese cu grijă: auto, reîncălzire, legume, pește, carne, cartofi, paste, pizza, supă, popcorn.

Acest cuptor cu microunde are și o funcție grill ce permite să gătiți mai sănătos, cu mai puțin ulei și mai mult gust.

În plus aparatul este dotat și cu o funcție specială de siguranță pentru copii, child lock, astfel încât copiii să nu îl poată deschide sau manevra în lipsa unui adult.

inpriza.ro

4 - Cuptor cu microunde incorporabil Bosch BFL554MBO, 25L, 900W, autopilot 7, butoane retractabile, control digital, sticlă neagră

Cuptoarele cu microunde încorporabile sunt de obicei mai scumpe, dar sunt și cuptoare superioare calitativ celor obișnuite.

Bosch este un producător cu tradiție iar acest cuptor cu microunde va arăta minunat printre celelalte aparate și va funcționa perfect.

Are o funcție AutoPilot care reglează intensitatea încălzirii în funcție de greutatea alimentelor puse la încălzit.

Panoul de comandă este modern, cu led alb. Părțile frontale sunt rezistente și ușor de întreținut.

inpriza.ro

5 - Cuptor cu microunde Toshiba, 20L, 800W, grill, 5 nivele putere, iluminare led, timer, negru

Acest cuptor cu microunde are un aspect elegant, negru, potrivindu-se în orice bucătărie.

Exteriorul este negru-lucios iar interiorul gri.

Puterea este mai mult decât suficientă, de 800w, permițând să decongelați 450 de grame de carne în doar 6 minute și jumătate.

Aparatul are și o lampa cu halogen de 1000w iar aceasta vă poate oferi funcția grill. Vă puteți bucura de aroma unui grătar fără să îndurați mirosul de fum.

Iluminarea din interiorul aparatului se face cu led, mai eficient energetic, mai durabil și mai luminos. Lămpile folosite de producătorul Toshiba au durată de viață de cel puțin 2500 de ore.

inpriza.ro

6 - Cuptor cu microunde Samsung MS23K3513, 23L, digital, quick defrost, 800W, negru

Acesta este un cuptor cu microunde smart, o să vă convingeți de asta când veți folosi funcția Quick Defrost. Algoritmul sau automat poate calcula timpul corect de dezghețare pentru cinci tipuri de alimente.

Pe interior aparatul are un înveliș ceramic ușor de curățat și proprietăți anti zgâriere. Suprafața poate fi curățată ușor fără să fie nevoie să fie frecată și această suprafață nu se va decolora în timp.

Cuptorul cu microunde are și un mod eco, acesta reduce semnificativ consumul de energie când aparatul este în standby. Energia utilizată pentru menținerea funcțiilor esențială este minimă și în acest fel sunteți ajutați să reduceți factura de electricitate.

O altă calitate importantă a aparatului este că poate elimina mirosurile din interior. Mirosurile persistente și puternice pot fi disipate rapid. Mâncarea rămâne cu gustul proaspăt și delicios, fără ca întreaga cameră să aibă mirosul acesteia.

inpriza.ro

7 - Cuptor cu microunde Gorenje Old Time M04250CLI, 700W, 20L, grill, beige

Este cuptorul cu microunde cu aspectul cel mai interesant, fiind mai degrabă potrivit într-o casă cu șemineu.

Îi lipsește afișajul digital tocmai pentru a întregi această imagine de produs vechi, clasic.

Panoul de comandă este mecanic, dar aparatul are toate funcțiile necesare: Capacitate de 20 L, putere suficientă de 700W, funcții de Grill sau dezghețare.

Aspectul însă e punctul său forte, putem fi folosit în casele cu mobilă vintage.

inpriza.ro

8 - Cuptor cu microunde Candy, CMW2070 DW, 20L, 700W, alb

Este un cuptor cu microunde din categoria buget, nu este foarte scump și știe să se descurce la toate capitolele.

Panoul de comandă este digital, are funcție de dezghețare, timer, afișaj ceas și blocare acces copii.

Puterea e suficientă, de 700W, cuptorul cu microunde având șase trepte prestabilite de putere.

inpriza.ro

9 - Cuptor cu microunde Heinner HMW-20MBKSS, 20L, 700W, mecanic, timer, negru/inox

Acesta este încă un cuptor cu microunde pe care și-l poate permite oricine.

Prețul nu e foarte mare însă funcțiile importante sunt toate prezente la acest model: are programe predefinite de rumenire, dezghețare și încălzire.

Panoul de comandă este mecanic, ușor de folosit.

La finalul programului aparatul emite un semnal sonor de avertizare.

Puterea e de 700w iar capacitatea de 20L. Are un aspect modern, cu ornamente argintii și butoane rotative cromate.

inpriza.ro

10 - Cuptor cu microunde Bosch EL023MS2, 800W, 20L, afișaj digital, sistem hidrolitic, iluminare led, sticlă neagră

Ultima recomandare din cele 10 este un cuptor cu microunde premium realizat de Bosch.

Și aspectul și funcțiile aparatului sunt la superlativ. Cuptorul are funcții automate de gătire, opt programe de gătire, patru pentru dezghețare.

Setările personalizate pot fi salvate prin intermediul tastei ‘Favorit’. Interiorul este iluminat cu led iar aspectul modern este completat de sticla neagră din care este făcută ușa cuptorului.

Prețul nu este unul mic, însă acest aparat este recomandarea pentru cei care nu vor să facă rabat nici de la aspect, nici de la funcțiile aparatului.

cuptor-microunde-alb-led-programabil-ieftin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *