OLED și QLED sunt două acronime importante în tehnologia panourilor TV, și deși sună foarte asemănătoare, sunt, de fapt, foarte diferite.
OLED înseamnă Organic Light Emitting Diode, în timp ce QLED înseamnă Quantum Dot Light Emitting Diode, și vei constata că cea mai mare parte a televizoarelor foarte bune folosesc una sau alta din aceste tehnologii.
Deci, care este cea mai bună? Acest lucru depinde de mai mulți factori, inclusiv cât de bine a fost implementată tehnologia în acel televizor și preferințele tale personale privind imaginea.
Să intrăm în detalii.
Avantaje și dezavantaje ale tehnologiei OLED:
OLED (Organic Light-Emitting Diode) este un tip de tehnologie de afișare care constă dintr-o folie foarte subțire luminoasă făcută dintr-un material organic semiconductor.
Ce conteză cel mai mult e faptul că această lumină poate fi emisă pixel cu pixel, astfel încât un pixel alb strălucitor sau colorat poate apărea lângă unul care este complet negru sau de o culoare cu totul diferită, fără ca unul să afecteze pe celălalt.
Acest lucru este în contrast direct cu un televizor LCD tradițional, care depinde de o sursă de lumină separată pentru a genera lumina care apoi trece printr-un strat de pixeli.
În ciuda multor încercări de-a lungul anilor, niciun televizor cu o sursă de lumină separată nu a reușit vreodată să elimine complet problema scurgerii de lumină de la un pixel intenționat strălucitor către cei din jur (light bleeding).
Alte avantaje ale tehnologiei OLED sunt că panourile sunt mai ușoare și mai subțiri decât o configurație LCD/LED tipică, unghiurile de vizionare tind să fie semnificativ mai largi, iar timpii de răspuns pot fi extrem de rapizi.
Un dezavantaj este că producția de OLED-uri este comparativ scumpă. Prețurile devin treptat mai realiste – datorită în mare măsură LG Display (în prezent cel mai mare producător de panouri OLED pentru televizoare) care vinde panouri altor producători precum Sony, Panasonic și Philips, crescând atât numărul de televizoare OLED produse, cât și concurența în magazine – dar televizoarele OLED încă tind să fie ceva mai scumpe decât majoritatea modelelor LCD standard.
Mărimea poate fi o problemă în ceea ce privește OLED-urile. Până foarte recent, nu puteai cumpăra un televizor OLED mai mic de 55 de inch. În 2020, au apărut OLED-uri de 48 de inch, cu excelentul LG OLED48CX conducând acest trend, iar în 2022 a fost lansat primul televizor OLED de 42 de inch, LG OLED42C2. Cu toate acestea, deoarece aceste OLED-uri mici sunt produse în număr relativ redus, ele tind să fie aproape la fel de scumpe ca echivalentele lor de 55 de inch. De asemenea, panourile au tendința de a avea o luminozitate maximă mai mică decât cele mai recente și mai strălucitoare tv-uri mai mari, făcându-le mai puțin atractive din punct de vedere al prețului.
În general, OLED-urile au avut dificultăți în a oferi nivelul de luminozitate pe care un QLED de top poate să îl atingă, dar noile tehnologii MLA și QD-OLED au crescut semnificativ luminozitatea OLED-urilor.
MLA, reprezentată de modele precum LG G3 și Panasonic MZ2000, prezintă o așa-numită Matrice de Micro Lentile care focalizează lumina de la OLED-uri, astfel încât imaginea televizorului este mult mai strălucitoare fără a fi nevoie ca materialele organice să fie impulsionate în mod exagerat.
QD-OLED, pe care îl veți găsi în modele precum Samsung S95C și Sony A95L, combină Punctele Cuantice cu Diodați Organici de Emitere a Luminii pentru a îmbunătăți vibrația culorii și a crește contrastul.
Cu toate acestea, majoritatea televizoarelor OLED încă folosesc panouri OLED standard și uneori sunt numite televizoare WOLED datorită utilizării lor de subpixeli albi. Acestea sunt limitate în ceea ce privește luminozitatea în comparație cu MLA-OLED și QD-OLED dar sunt suficient de luminoase pentru majoritatea oamenilor și a mediilor de vizionare acasă și, datorită negrului perfect și a controlului contrastului la nivelul pixelului, produc în general rezultate uimitoare.
În cele din urmă, nicio discuție despre tehnologia OLED nu ar putea fi completă fără a menționa burn-in. Naturalețea organică a unui panou OLED înseamnă că acesta este potențial susceptibil la retenția imaginii și chiar burn-in, într-un mod similar cu televizoarele cu plasmă de altădată. Cu toate acestea, aceasta nu pare să fie o problemă răspândită. La modelele recente nu sunt probleme de retenție a imaginii cu OLED-urile și producătorii implementează funcții pentru a reduce riscul.
Cu toate acestea, producătorii simt totuși nevoia de a avertiza clienții cu privire la potențialul de retenție a imaginii fie în manualul televizorului, fie sub forma unui mesaj pop-up la prima instalare, așa că decideți voi cum să interpretați acest lucru.
Televizor LG OLED evo 55C31LA, 139 cm, Smart, 4K Ultra HD, 100 Hz, Clasa G (Model 2023)
Prețul inițial a fost: 9,998.99 lei.5,849.90 leiPrețul curent este: 5,849.90 lei.Televizor LG OLED evo 55G33LA, 139 cm, Smart, 4K Ultra HD, 100Hz, Clasa G (Model 2023)
Prețul inițial a fost: 12,998.99 lei.7,099.90 leiPrețul curent este: 7,099.90 lei.Televizor LG OLED evo 65C31LA, 164 cm, Smart, 4K Ultra HD, 100 Hz, Clasa F (Model 2023)
Prețul inițial a fost: 14,999.99 lei.9,199.99 leiPrețul curent este: 9,199.99 lei.Televizor SAMSUNG OLED 55S90C, 138 cm, Smart, 4K Ultra HD, 100 Hz, Clasa G (Model 2023)
Prețul inițial a fost: 9,998.99 lei.5,899.90 leiPrețul curent este: 5,899.90 lei.Televizor SAMSUNG OLED 55S95C, 138 cm, Smart, 4K Ultra HD, 100 Hz, Clasa G (Model 2023)
Prețul inițial a fost: 11,498.99 lei.6,999.90 leiPrețul curent este: 6,999.90 lei.Televizor Sony BRAVIA OLED 55A95L, 139 cm, Smart Google TV, 4K Ultra HD, 100 Hz, Clasa G (Model 2023)
Prețul inițial a fost: 15,998.99 lei.11,999.99 leiPrețul curent este: 11,999.99 lei.Avantaje și dezavantaje ale tehnologiei QLED:
Deși s-a alăturat acum trenului OLED, timp de mulți ani Samsung a evitat tehnologia, promovând în schimb o rivală numită QLED. Cu toate că QLED a fost în cea mai mare parte asociată cu Samsung, merită menționat că și alți producători, cum ar fi Hisense, Vizio, TCL și chiar Amazon, folosesc, uneori sub un alt nume, această tehnologie.
QLED înseamnă Quantum-dot Light-Emitting Diode, care, teoretic, are multe în comun cu OLED, cel mai notabil fapt fiind că fiecare pixel poate emite propria lumină, în acest caz, datorită punctelor cuantice – particule semiconductoare foarte mici, cu doar câțiva nanometri în dimensiune.
Aceste puncte cuantice sunt (din nou, teoretic) capabile să emită culori incredibil de strălucitoare, vii și diverse – chiar mai mult decât OLED.
Problema este că punctele cuantice folosite în televizoarele QLED disponibile comercial în prezent nu emit de fapt propria lumină. În schimb, au doar lumina dintr-o sursă de iluminare trecută prin ele, în exact același mod în care face un strat LCD pe televizoarele LCD/LED standard.
În viitor, acest lucru s-ar putea schimba probabil. Mai multe televizoare QLED auto-emitătoare de lumină au fost deja prezentate la evenimente din industrie, inclusiv primul afișaj QLED auto-emitător de 8K din lume, proiectat de BOE. Spre deosebire de QLED-urile tradiționale, care folosesc un film cu puncte cuantice aflat între o sursă de lumină LED și un panou LCD, QLED-urile auto-emitătoare ale BOE conțin nanocristale de puncte cuantice care pot produce propria lor lumină atunci când sunt plasate într-un câmp electric. Acest lucru înseamnă că, la fel ca OLED, nu necesită o sursă de iluminare, și fiecare pixel poate fi atenuat individual.
Cu toate acestea, QLED-urile auto-emitătoare pentru uz casnic mai au de așteptat o perioadă. Până atunci, punctele cuantice tradiționale îmbunătățesc în continuare vibrația culorii și controlul față de LCD, reducând distanța față de OLED, dar aceasta încă nu este tehnologia revoluționară de generația următoare pe care Samsung a sugerat-o întotdeauna cu marcajul său QLED.
Capacitatea OLED de a ilumina fiecare pixel în mod individual îi conferă un avantaj indiscutabil față de QLED. Cu toate că nivelurile generale de luminozitate sunt mai scăzute, contrastul rămâne extrem de impresionant.
Samsung a încercat să crească contrastul modelelor sale QLED trecând de la sursele de iluminare LED standard la sursele Mini LED pentru cele mai premium modele, pe care le numește televizoare ‘Neo QLED’. După cum sugerează numele, aceste surse de iluminare utilizează LED-uri mult mai mici – ele seamănă cu adevărat cu particule strălucitoare de nisip – care pot fi plasate în cantități mult mai mari. Prin creșterea numărului de LED-uri, numărul zonelor independente de atenuare poate fi, de asemenea, crescut, ceea ce duce la un contrast semnificativ mai mare.
De exemplu, se crede că televizorul Samsung QN95C de top are peste 1300 de zone independente de atenuare (Samsung nu confirmă numere specifice). Desigur, deoarece fiecare pixel al unui televizor OLED poate fi controlat independent, acesta are practic mai mult de opt milioane de zone independente de atenuare, dar noile Neo QLED-uri reprezintă clar un pas către televizoarele care combină contrastul OLED cu luminozitatea și durabilitatea celor cu retroiluminare.
Dar lucrurile devin cu adevărat interesante când ne uităm la acele puncte cuantice de generație următoare care vor fi capabile să emită propria lor lumină. Aceste puncte cuantice fotoluminescente cu capacitatea de a lumina și opri pixelii individual rețin teoretic avantajele vibrante și ale luminozității sporite.
Din păcate, se pare că televizoarele pentru consumatori care vor utiliza aceste noi puncte cuantice sunt încă departe. Și, odată cu portofoliul Samsung de tehnologii de afișare care se extinde pentru a include QD-OLED și MicroLED, progresul în domeniul QLED-ului emisiv poate să apară doar prin competiția altor producători care se implică pentru a avansa progresul tehnologiei ecranelor de generația următoare.
Între timp, un mare avantaj pentru QLED este costul, deoarece televizoarele QLED costă în mod regulat semnificativ mai puțin decât OLED-urile. Calitatea este variabilă, să spunem cel puțin, și un televizor QLED ieftin nu va oferi aceeași performanță ca un Samsung de top, cum ar fi QN95C, dar televizorul Omni QLED de la Amazon demonstrează că poți obține un televizor QLED bun la un preț surprinzător de redus, în timp ce TCL C845K oferă sute de zone de atenuare și o cifră de luminozitate maximă de două ori mai mare decât cea a unui televizor OLED obișnuit, cu mai puțin de 1000 de lire sterline.
Televizor SAMSUNG Neo QLED 43QN90C, 108 cm, Smart, 4K Ultra HD, 100 Hz, Clasa G (Model 2023)
Prețul inițial a fost: 6,998.99 lei.4,172.32 leiPrețul curent este: 4,172.32 lei.Televizor SAMSUNG Neo QLED 50QN90C, 125 cm, Smart, 4K Ultra HD, 100 Hz, Clasa F (Model 2023)
Prețul inițial a fost: 7,998.99 lei.4,899.90 leiPrețul curent este: 4,899.90 lei.Televizor SAMSUNG Neo QLED 55QN95C, 138 cm, Smart, 4K Ultra HD, 100 Hz, Clasa G (Model 2023)
Prețul inițial a fost: 12,498.99 lei.7,499.99 leiPrețul curent este: 7,499.99 lei.Televizor SAMSUNG QLED 75Q60C, 189 cm, Smart, 4K Ultra HD, Clasa D (Model 2023)
Prețul inițial a fost: 532,187.00 lei.5,221.08 leiPrețul curent este: 5,221.08 lei.Televizor SAMSUNG Tablou QLED The Frame 43LS03BG, 108 cm, Smart, 4K Ultra HD, Clasa G (Model 2023)
Prețul inițial a fost: 4,898.99 lei.2,999.99 leiPrețul curent este: 2,999.99 lei.Televizor TCL QLED 55C645, 139 cm, Smart Google TV, 4K Ultra HD, Clasa G (Model 2023)
Prețul inițial a fost: 2,698.99 lei.2,179.50 leiPrețul curent este: 2,179.50 lei.Verdictul final: OLED vs QLED
Va mai dura ceva timp înainte ca MicroLED să devină o variantă realistă pentru majoritatea oamenilor, iar punctele cuantice auto-emitătoare sunt chiar și mai îndepărtate. În timp ce televizoarele QD-OLED pot combina unele dintre calitățile QLED și OLED, ele încă nu s-au dovedit a fi cea mai bună alegere, cu Sony A95K și Samsung S95C oferind performanțe excelente, dar nu revoluționare.
Nu uitați nici că, după ce le cumpărați, trebuie să aveți grijă de televizoarele voastre. Este important de știut cum ștergem corect ecranele noilor noastre televizoare. La fel de important este și la ce distanță de televizor este bine să stam. Aflați aici.
Cu tehnologia TV care inevitabil se îmbunătățește de la an la an, cumpărătorul de televizoare în prezent este nevoit să aleagă combinația de avantaje și compromisuri care se potrivește cel mai bine preferințelor lor.
Televizoarele QLED de top de la Samsung (și alți producători) oferă cu siguranță o imagine mai luminoasă și mai vibrantă decât concurenții lor OLED, și în ultimii ani au redus impresionant diferența în ceea ce privește adâncimea negrului și unghiurile de vizualizare. Televizoarele recente Neo QLED cu surse Mini LED reprezintă încă un pas în această direcție.
Totuși, OLED are în continuare un avantaj în aceste privințe, iar, deși televizoarele OLED nu ating aceeași luminozitate ca cele QLED, proprietățile lor auto-emitătoare oferă un contrast absolut uimitor.
Un alt aspect de luat în considerare este că tehnologia panoului utilizată reprezintă doar o parte a puzzle-ului imaginii, cu procesarea unui televizor care face o mare diferență în performanță. De aceea, televizoarele OLED de la LG, Philips, Panasonic și Sony arată diferit în acțiune. Unele sunt mai puternice, altele mai clare; unele oferă culori mai bogate, în timp ce altele se descurcă mai bine cu mișcarea. Cu alte cuvinte, nu poți să mergi pur și simplu și să cumperi primul televizor OLED pe care-l vezi. Ar trebui în schimb să consulți review-uri și păreri pentru a afla care sunt cele mai bune televizoare OLED pe care le poți cumpăra în prezent.
Toate televizoarele QLED vândute de Samsung diferă de la un model la altul, nu atât în ceea ce privește procesarea, ci în ceea ce privește specificațiile cheie, cum ar fi luminozitatea și numărul de zone de atenuare ale sursei de lumină. Pentru a obține cel mai puternic QLED cu cele mai multe zone de atenuare, trebuie să optați pentru modelul 4K QN95C sau să treceți la un model 8K. Verificați și modelul TCL C845K, care oferă o valoare excepțională.
Pe scurt, atât OLED, cât și QLED sunt capabile de rezultate excepționale, și cel mai bine este să nu vă fixați pe o anumită tehnologie, ci să căutați pur și simplu cel mai bun televizor / model pe care vi-l puteți permite.