Blog

Cel mai bun purificator de aer 2021 – Top 10

Un purificator de aer poate rezolva multe dintre problemele create de alergii, viruși sau poluare. Dacă ești îngrijorat de calitatea aerului pe care îl respiri atunci un purificator de aer care să filtreze aerul din locuință este alegerea corectă.

Un purificator de aer de calitate poate elimina din aer majoritatea bacteriilor, praful, emisiile poluante industriale, mucegaiul, mirosurile, părul lăsat de animalele de companie, polenul, unii viruși.

Nu toate purificatoarele de aer reușesc să bifeze toate aceste performanțe. De aceea este important să cunoașteți atuurile fiecărui model și, când vă veți hotărî să cumpărați un purificator de aer, să faceți o alegere avizată.

Dacă doriți să îmbunătățiți semnificativ calitatea aerului din interior, atunci este nevoie să cumpărați un purificator bun, cu un preț pe măsură. Dar înainte de a cumpăra produsul, citiți ce anume factori sunt importanți când vă hotărâți să cumpărați un astfel de produs.

Ce face un purificator de aer smart (inteligent)?

Cele mai multe purificatoare de aer (nu doar cele inteligente) au senzori care măsoară densitatea diferiților poluanți în aer, ca de exemplu dioxidul de azot (NO2), toxina ce se regăsește în gazul de eșapament al mașinilor sau în emisiile centralelor termice. PM2,5 (particule mai mici de 2,5 microni, se regăsesc în emisiile industriale și fumul de tutun), PM10 (particule de până la 10 microni, aici se regăsesc praful, mucegaiul și polenul) si VOC (compuși organici volatili, gaze potențial dăunătoare din vopseluri sau produse de curățare).

Purificatoarele inteligente de aer dispun de obicei de conectare wireless și aplicație pentru telefon și / sau de control vocal. Unele aplicații oferă grafice ale calității aerului în timp pentru a observa schimbările pentru perioade mai lungi.

Majoritatea purificatoarelor de aer au un mod automat, care reglează viteza ventilatorului aparatului în funcție de nivelul de poluare detectat. De asemenea, vi se permite să configurați un program de purificare a aerului, astfel încât aparatul să pornească și să se oprească automat la ore specificate.

Ce se poate afla în aerul din casă și cum ne afectează sănătatea?

Unele din sursele de poluare a aerului din interior sunt destul de evidente, spre exemplu fumul de țigară, produsele chimice de curățenie, vopseluri sau părul lăsat de animalele de companie.

Există însă unele produse pe care în mod obișnuit nu le-am pune pe o astfel de listă: odorizante, îmbrăcăminte curățată chimic, copiatoare și imprimante. Tot dăunătoare pentru calitatea aerului din interior sunt gătitul, lumânările aprinse, aprinderea unui șemineu. Medicii spun că particule PM10 sau chiar mai mici pot pătrunde adânc în plămâni și în unele cazuri pot ajunge chiar în fluxul sanguin.

Sunt unele particule inhalabile, cum ar fi PM2.5, de 30 de ori mai mică decât diametrul firului de păr uman, ce pot prezenta un risc mărit pentru cei cu boli de inimă sau plămâni (astmul bronșic, insuficiență cardiacă). Majoritatea purificatoarelor inteligente de aer detectează particulele PM10 si PM2,5.

Grija mare și la folosirea umidificatoarelor. Acestea pot ajuta la eliminarea uscăciunii din aer, dar dacă nu aveți grijă să folosiți apă distilată și să le curățați des, tot ele pot oferi un teren fertil pentru bacterii și mucegai, care vor fi apoi circulate în aerul din încăpere.

Sobele cu gaz, mai ales dacă nu sunt ventilate corespunzător, pot emite niveluri periculoase de NO2, care pot irita sistemul respirator și pot agrava sau contribui la dezvoltarea astmului.

Un alt poluant gazos de care trebuie să vă faceți griji este formaldehida, care este eliberată de multe articole de uz casnic, cum ar fi covoare, pardoseli, mobilier, materiale izolante, placaj, vopsea, lac. Expunerea pe termen lung chiar și la niveluri scăzute de formaldehidă poate provoca iritații ale pielii, ochilor, nasului și gâtului. Nivele mai ridicate pot provoca unele tipuri de cancer.

Formaldehida este de 500 de ori mai mică decât 0,1 microni, ceea ce face foarte dificilă captarea acesteia. Nu toate purificatoarele de aer pot detecta și descompune formaldehida.

În cele mai multe cazuri expunerea la poluanții din aer nu arată simptome imediate, dar pe termen lung pot apărea probleme grave de sănătate. De aceea este important să încercați să îmbunătățiți calitatea aerului din interiorul casei, chiar dacă simptomele problemelor nu sunt vizibile.

Cumpărarea și folosirea unui purificator de aer nu sunt singurele moduri de a îmbunătăți calitatea aerului din interior. Eliminați sursele de poluare a aerului din casă, deschideți ferestrele dacă aerul de afară e suficient de nepoluat și curat, folosiți aspiratorul des și ștergeți praful de pe suprafețele din casă.

filtru-aer-philips-purificatoor-astm-alergie-prafFiltru HEPA sau filtru carbon? Care metodă de filtrare este mai bună?

Metodele prin care purificatoarele de aer pot combate particulele nocive sunt fie cu ajutorul filtrelor HEPA (Filtru de aer cu particule de înaltă eficiență), filtre cu cărbune activ, lumina UV.

Cele mai populare sunt filtrele HEPA, sunt certificate să elimine 99,97% din praf, polen, mucegai, bacterii și alte particule aeriene de până la 0,3 microni.

Filtrele cu cărbune activ conțin un cărbune poros care poate capta gazele nocive precum și mirosurile urâte.

Cât de mari pot fi camerele pe care un purificator de aer le poate curăța?

La cele mai multe purificatoare de aer producătorul precizează care este suprafața maximă. Un purificator de aer performant poate curăța aerul și din alte camere, nu doar din camera unde este amplasat. Spre exemplu dacă gătiți în bucătărie și aveți purificatorul de aer amplasat în sufragerie, în timp, mirosul de mâncare va fi filtrat și îndepărtat.

Purificatoarele de aer pot reduce cu adevărat alergiile?

Potrivit studiilor, purificatoarele de aer ajută alergiile cauzate de particule mai mari, cum ar fi polenul, praful, mucegaiul și părul de animale.

Aparatul poate îndepărta aceste particule doar când le plutesc în aer, dacă se așează pe suprafețe, atunci purificatorul de aer nu le mai poate aspira și filtra.

În lista de mai jos vă prezentăm 10 cele mai bune modele de purificatoare de aer, fiecare cu avantaje și dezavantaje, pentru a vă ajuta să faceți o alegere corectă.

inpriza.ro

1. Purificator de aer Philips AC3055/50

Acest purificator scanează nonstop calitatea aerului și îl curăță automat ori de câte ori este nevoie.

Curăță în întregime aerul dintr-o cameră de 20 de metri pătrați în doar șase minute.

Afișează nivelul particulelor poluante (particule PM2.5, alergeni IAI și compuși organici volatili).

Acest purificator de aer are trei trepte de funcționare: automat, turbo și nocturn.

Filtrarea substanțelor nocive se face în trei etape. Aerul intră în dispozitiv și primul strat al filtrului reține particulele de dimensiuni ceva mai mari, precum praf sau păr de animale.

Al doilea strat al filtrului este denumit NanoProtect HEPA și filtrează impurități microscopice de până la 0,003 microni (particule PM2.5 alergeni precum polenul, praful, păr de animale de companie, acarieni, sporii de mucegai, fungii, bacteriile și virusurile).

Cel de al treilea strat al filtrului conține carbon activ și elimină gazele dăunătoare, inclusiv compuși organici volatili și mirosuri neplăcute. Filtrul 3 în 1 are o durată de viață de până la 3 ani.

inpriza.ro

2. Purificator de aer Dyson Pure Hot+ Cool Link HP04

Este cel mai scump produs din cele prezentate, însă există câteva motive pentru prețul mai mare: pe lângă funcția de purificare a aerului, aparatul celor de la Dyson încălzește sau răcește aerul, după necesități.

Reușește să detecteze și să capteze particule de până la 0.1 microni, producând doar aer curat.

Aparatul are o mobilitate la 350 de grade, putând astfel să proiecteze uniform aerul purificat, încălzit sau răcit.

Practic sunt trei aparate în unul singur: aerotermă, ventilator și purificator aer.

Date despre calitatea aerului din casă pot fi monitorizate prin aplicația de pe telefonul mobil. Puteți afla în timp real temperatura și umiditatea din aer, dar și starea filtrului HEPA. Puteți stabili o temperatură țintă și aparatul va încălzi sau va răci aerul astfel încât să ajungă și să mențină acea temperatură dorită.

Nivelul de zgomot este unul scăzut, de până la 62 de decibeli. Aparatul are 10 trepte de viteză.

inpriza.ro

3. Purificator de aer Philips AC1214/10

Aparatul beneficiază de un sistem de filtrare în mai multe etape, conceput pentru a opri toate particulele mai mari de 0,3 microni, dimensiunea majorității alergenilor, particulelor, bacteriilor și virusurilor din aer.

Filtrarea se face în trei moduri diferite: un mod general, potrivit pentru uzul de zi cu zi, un al doilea mod focusat pe eliminarea alergenilor și un mod de noapte care scade automat intensitatea luminii și turația ventilatorului atunci când lumina în cameră este scăzută.

Pe lângă aceste setări automate, aparatul mai are patru trepte de turație, de la silențios la turbo.

Tehnologia Philips AeraSens monitorizează calitatea aerului din interior și reacționează la cea mai mică schimbare a calității acestuia.

Este aparatul ideal pentru camere mici și mijlocii, recomandat pentru camere de până la 60 de metri pătrați.

inpriza.ro

4. Rowenta PU2530F0 PURE AIR Essentials

Este cel mai ieftin purificator de aer dintre cele prezentate însă are suficiente funcții care pot îmbunătăți calitatea aerului din interior.

Studiile arată că ne petrecem aproximativ 90% din viață în propria locuință de aceea e foarte importantă calitatea aerului din interior. Aparatul reușește să curețe aerul din încăperi de până la 90 de metri pătrați, are un sistem de filtrare pe trei niveluri compuse din prefiltru, filtru pentru particule fine și filtru cu carbon pentru a îndepărta mirosuri, polen, alergeni, mucegai și altele.

Purificatorul de aer are trei trepte de viteză, inclusiv funcția Silent, pentru o funcționare fără zgomot, ideală pentru utilizarea noaptea.

inpriza.ro

5. Purificator si umidificator de aer 2 in 1 Philips AC2729/51

Aparatul îmbină perfect două funcții esențiale pentru calitatea aerului din interior: purificare aer și umidificare aer.

Detectează nivelul alergenilor din interior și afișează nivelul de risc al acestora pe o scară de la 1 la 12.

Acționează silențios pe perioada nopții în modul Nocturn.

Este eficient energetic consumând mai puțin de un kWh pe zi.

Aplicația Clean Home+ instalată pe telefon oferă în timp real informații despre calitatea aerului. Puteți folosi aplicația pentru a schimba turația ventilatorului sau pentru a verifica starea de uzura în care se află filtrul aparatului.

Poate îndeplini simultan funcțiile de purificator și umidificator sau doar purificator dacă umidificarea nu este necesară.

Este foarte ușor de mutat prin casă datorită faptului că este prevăzut cu roți și nu are dimensiuni foarte mari.

filtru-aer-aplicatie-smartphone-wireless-mucegai-miros-gaze

inpriza.ro

6. Rowenta PU3040F0 PUREAIR

Este un purificator de aer dedicat special celor care au probleme cu alergiile. Are un sistem de filtrare performant, pe care producătorul l-a denumit Allergy+.

Nu are nevoie de multe setări, aparatul monitorizând tot timpul calitatea aerului și având indicatori pentru aceasta. În funcție de acești senzori, purificatorul de aer se adaptează automat și filtreaza aerul nonstop, zi și noapte, dacă este nevoie.

Producătorul se laudă că acest aparat reușește să filtreze până la 99,99% alergeni și particule fine, totul datorită unui sistem de filtrare pe patru nivele: pre-filtru (captează părul animalelor de companie și praful), filtru din carbon activ (oprește fum sau mirosuri), filtru Allergy+ (pentru particule fine, polen, alergeni, acarieni, mucegai, bacterii și virusuri) și filtru NanoCaptur+ (captează formaldehide și le distruge definitiv).

inpriza.ro

7. Samsung AX40R3030WM/EU

Și purificatorul celor de la Samsung curăță aerul bazându-se pe un sistem de filtrare în trei etape: prefiltru pentru particulele mari de praf, filtru dezodorizant de carbon care îndepărtează mirosurile neplăcute și gazele nocive și un filtru HEPA ce captează particulele fine mai mari de 0,3 microni, în proporție de 99,97%.

În partea superioară aparatul este luminat în patru culori diferite în funcție de calitatea aerului din cameră: albastru pentru un aer curat și sănătos, verde, galben și, la final, roșu pentru un aer potențial periculos și poluat.

Este considerat ca fiind cel mai frumos dintre purificatoarele de aer prezentate, are un aspect modern și se încadrează perfect în orice tip de cameră.

În plus,  întreținerea aparatului se face foarte ușor: pre-filtrul este lavabil, se poate spala ușor, iar filtrele HEPA și cel cu carbon activ pot fi foarte ușor înlocuite.

inpriza.ro

8. Sharp UA-HG40E-L

Cei de la Sharp propun un purificator de aer care are și funcție de umidificator.

Tehnologia poartă numele de Ion Plasmacluster și se bazează pe emiterea de ioni pozitivi și negativi, eficienți în: îndepărtare bacterii și virusuri, alergeni, mucegai, îndepărtare mirosuri și gaze nocive.

Umidificarea se realizează prin evaporarea apei, atunci când senzorii aparatului raportează că aerul din cameră este foarte uscat.

inpriza.ro

9. Philips AMF220/15

Aparatul are un design futurist, modern și are și alte funcții în afara purificării aerului: poate încălzi sau răci aerul filtrat, în funcție de necesități.

În plus, aparatul se poate roti pentru a distribui aerul curat la 350 de grade, uniform, în întreaga cameră.

Dispune de trei setări de turație pentru încălzirea sau răcirea aerului, astfel încât aparatul să poată fi folosit și în zilele toride ale verii, și în zilele geroase de iarna.

Pentru a fi controlat cât mai ușor, purificatorul dispune de o telecomandă magnetică, după folosire aceasta putând fi amplasată pe dispozitiv.

inpriza.ro

10. Purificator de aer Electrolux PA91-404GY

Purificatorul celor de la Electrolux are un aspect clasic și arată mai degrabă ca un element de decor decât ca un purificator de aer.

Sistemul PureSense monitorizează tot timpul calitatea aerului și ajustează inteligent nivelul necesar, astfel încât aerul să fie tot timpul curat și sănătos.

Aerul este împrăștiat în cameră printr-o mișcare în spirală, puternică și uniformă pentru a curăța aerul din cameră chiar și în cele mai îndepărtate colțuri.

Este un aparat de extrem de silențios, nivelul minim de zgomot este de 17 dB, iar cel maxim de 46 dB.

Calitatea aerului poate fi monitorizată și de la distanță, prin aplicația instalată pe smartphone.

Aparatul funcționează pe 5 nivele de filtrare, primul fiind plasa fină care îmbracă aparatul. Aceasta reușește să oprească particulele mai mari din aer, părul, pielea moartă, praf, scame sau fibre textile. Urmează apoi filtrul antibacterian, filtrul de particule fine, filtrul de cărbune activ și ionizatorul.

inpriza.ro

Cele zece purificatoare de aer prezentate au atuuri și calități care le recomandă, unele au și funcții de umidificare, încălzire sau răcire aer.

Toate, însă, își îndeplinesc cu brio funcția de bază, aceea de curățare a aerului din casă încât acesta să fie mai sănătos și eliberat de substanțele potențial periculoase.

electrolux-filtru-aer-umidificare-par-animale-astm-purificator-pareri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *